Return to Levy Q&A Page
More information on calculating the levy increase
Use this formula to compute your TOTAL library property tax:
(Levy rate) x (Assessed property value divided by 1,000) = Annual library tax
For purposes of explanation, we'll use a $200,000 house as an example in the following two scenarios:
WITH PASSAGE OF THE LEVY MEASURE - PROPOSED RATE $0.50/$1,000
$0.50 x 200 = $100 total library tax in 2011
WITHOUT PASSAGE OF THE LEVY MEASURE - $0.42/$1,000 RATE
$0.42 x 200 = $84 library tax in 2011
NOTE: The current (2010) library levy rate is about $0.38 per $1,000 assessed property valuation. However, by 2011, due to changing property values, the rate is expected to be about $0.42. At the rate of $0.42 in 2011 (i.e., without levy measure passage), the library would receive approximately the same property tax revenue as in 2010.
The DIFFERENCE between the 2011 library levy rate WITH passage of the "lift" proposal ($0.50) and the rate WITHOUT measure approval ($0.42) is $0.08, or
$16 for a $200,000 house in 2011:
$100 - $84 = $16
Have questions not answered here?
Please call the library district business office at 360-695-1561 or 1-877-546-2707 from area code 509. Business hours are Monday through Friday, 8 am to 5 pm. You also can send an email to firstname.lastname@example.org.